Haber

“Yarının Köyleri” projesinin ilk etabı devam ediyor

Türkiye’nin dört bir yanındaki köylere dijital dönüşüm imkanı sunarak kalkınmalarına destek olacak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Trendyol iş birliğiyle yürütülen “Yarının Köyleri” projesinin ilk etabı hızla devam ediyor.

Markadan yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında Adana Kürkçüler, Diyarbakır Bağıvar ve İzmir Ulamış köylerinde kurulacak dijital merkezler için yerel paydaşların görüşlerinin alınması ve birlikte yol haritası oluşturulması amacıyla 3 ilde çalıştay düzenlendi.

Çalıştaylara kamu kurum yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve kanaat önderlerinin katılımı sağlanırken, söz konusu faaliyetlerin çıktıları ile projenin gelecek adımları için tespit çalışmaları, yol haritaları ve yönetişim planları oluşturuldu.

Anadolu’nun bereketli topraklarının, el sanatlarının ve zanaatların işlerinin markalaştırılması, teknolojinin gücüyle tüketiciyle buluşması ve kırsal kalkınmanın teşvik edilmesi konularına odaklanan projede “Kent Strateji Ekibi” iş yol haritalarının oluşturulmasında görev aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kent Stratejisi Kurucusu ve Şehir Plancısı Faruk Göksu şunları söyledi:

“Kırsalda teknoloji ve olumlu faydalarına odaklanan yol haritaları, bugünü keşfet, yarını tasarla ve dijitalle geliştir temel adımlarıyla katma değer yaratan yeni nesil işlerin üretilmesi için paha biçilmez bir rehber olacaktır.”

Proje, üretimde akıllı tarım teknolojilerini kullanarak doğaya duyarlı tarıma da odaklanıyor.

Açıklamaya göre proje, üretimde akıllı tarım teknolojilerini kullanarak verimliliği artırmaya ve doğaya duyarlı tarıma da odaklanıyor. Akıllı tarım çalışmaları Boğaziçi Üniversitesi ekonomiBölüm Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan danışmanlığında yürütülmektedir.

Özertan, bu proje ile “Bu proje ile sadece küçük ölçekli üreticileri teknoloji ile buluşturmakla kalmayacak, teknolojiyi hayatlarının bir parçası haline getirerek bir arada yaşamalarını sağlayacağız. İhtiyaç duydukları teknolojileri görerek, öğrenerek ve uygulayarak üretimde verimlilik kazanmaları, ekonomik kazanç sağlamaları ve sürdürülebilir kaynak kullanımı sağlamaları mümkün olacak.” sözlerini kullandı.

Yarının Köyleri projesi kapsamında kurulacak dijital merkezler yararlanıcılara eğitim ve danışmanlık desteği verirken, uygulamalı atölyeler ve sunulacak teknolojik imkanlarla bölgenin buluşma noktası olacak. I Am İstanbul şirketi ise fiziksel ve dijital ihtiyaçları karşılayan insan odaklı yenilikçi tasarımlar geliştirerek dijital merkez tasarım süreçlerinde yer alıyor.

I Am İstanbul Müşteri İlişkileri Müdürü Zeynep Durukan, “Dijital merkezleri tasarlarken bir yandan da yerel kültürle uyumlu ve kapsayıcı olmaya, dijital merkezin bölgeye teknolojik olanaklar sağlamasına ve teknoloji odaklı bir deneyim yaratmaya odaklandık. Trendyol ve UNDP ekipleriyle gerçekleştirdiğimiz tasarım atölyelerinde farklı lokasyonlardaki kullanıcıların ihtiyaçlarını ve yaşam biçimlerini doğru anlamayı ve dijital merkezleri onlar için bir çekim merkezi haline getirmeyi amaçladık. Bunun bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

“Yarının Köyleri” projesinin amacı 1 milyon kişiye ulaşmaktır.

Verilen bilgilere göre kurulacak dijital merkezlerde başta gençler, kadınlar ve engelli bireyler olmak üzere tüm üreticilere ve üretim ekosistemlerine e-ticaret, ürün geliştirme, markalaşma, finans ve kalite gibi konularda eğitim ve danışmanlık verilecek.

Ayrıca akıllı tarım modelleri ve akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması desteklenecektir. Kodlama ve robotik atölyeleri ile çocuklar dijital dünyaya hazırlanacak.

Adana, Diyarbakır ve İzmir’de 3 pilot köy ile başlayan “Yarının Köyleri” projesinin ilk etabında deprem felaketinin ardından Hatay’ın 2024 prestijine sahip olması planlanıyor. Proje ile 5 yılda 10 köye ve 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Proje kapsamında ilk aşamada her köy için gelişme potansiyeli olan üç yerel çalışmaya odaklanılacaktır. Pilot köylerde kurulacak dijital merkezlerden çevredeki tüm köylerin faydalanması mümkün olacaktır.

Teknolojik imkanlarla buluşacak “Yarının Köyleri”nde çevre köylerle birlikte üretimi güçlendirmek, istihdamı artırmak, dijital fırsat eşitliğini sağlamak, yerel ekonomiye ve sosyal kalkınmaya destek olmak amaçlanıyor. Proje tamamlandığında belirlenen pilot illerde yeni e-ticaret girişimcisi oranının yüzde 60 artması bekleniyor.

baskaleajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu