Ekonomi

Küresel piyasaların radarında bilançolar var

Bu hafta küresel hisse senedi endekslerinin odağının jeopolitik gerilimlerden aralarında Microsoft ve Meta’nın da olduğu bazı büyük teknoloji şirketlerinin açıklayacağı bilançolara ve Fed politikasına yön verebilecek ABD büyümesi ve çekirdek PCE gibi ekonomik verilere dönmesi bekleniyor.

Asya Borsaları bu gelişmeler öncesinde yükseldi. İran-İsrail geriliminde tansiyonun şimdilik daha da yükselmemesi olumlu havaya katkı sağlıyor. Hong Kong borsasındaki yükselişte Çin yönetiminin ülkeyi finansal bir merkez haline getirmek için halka arzların önünü açmak gibi yeni adımlar atma vaadinde bulunması etkili oldu.

Geçen haftayı sert kayıplarla tamamlayan ABD endeksleri vadeli işlemlerde yukarı yönlü. Jeopolitik tansiyonun dinmesi güvenli limanlara olan talebin de azalmasına neden olurken, petrol ve altın fiyatları düşüşte.

Ortadoğu’daki jeopolitik gerilimin azalması ve Fed’in 1 Mayıs faiz kararı öncesinde sessizlik dönemine girmesiyle dolar, G-10 para birimleri karşısında değer kaybediyor. Bloomberg Dolar Endeksi ekside işlem görüyor. Geçen haftanın tamamında 10 baz puan yükselen ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah da 4 baz puan yükseliş kaydetti.

Ukrayna yardımı ABD Temsilciler Meclisi’nden geçti

ABD Temsilciler Meclisi hafta sonunda Ukrayna’ya 61 milyar dolarlık yeni bir yardım paketini içeren bir yasa tasarısını kabul etti.

Böylece Ukrayna yardımı, İsrail ve Tayvan’a sağlanan fonla birleştirilerek toplam 95 milyar dolarlık bir dış yardım paketi oluşturulacak. Ukrayna’ya finansman paketi için Demokratlarla birlikte çalışan Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Sözcüsü Mike Johnson bu süreçte kendi partisinden şiddetli itirazlarla karşılaştı ancak yasa tasarısı 112’ye karşı 311 oyla kabul edildi.

Beyaz Saray’la müzakere edilerek hazırlanan paketin önümüzdeki günlerde Senato’dan geçmesi bekleniyor. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, yaptığı bir açıklamada, Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin yasanın usule ilişkin görüşmelerini salı günü başlatma konusunda uzlaştıklarını belirtti.

Tam 6 aydır üzerinde uzlaşı sağlanamayan ve bu nedenle Kongre’de bekleyen yasa tasarısının kabulü, Kiev’deki National Institute for Strategic Studies’den Mykola Bielieskov’a göre, savaşın seyrini değiştirmese de ciddi bir cephane ve insan gücü sıkıntısıyla boğuşan Ukrayna ordusuna etkili bir savunma yapma ve kayıpları azaltma imkanı sağlayacak. Yasanın kabulü, Cumhuriyetçi şahinlerin, partinin Donald Trump liderliğindeki daha izolasyoncu kanadına karşı kazandığı bir zafer olması açısından da dikkat çekiyor. Bununla birlikte, Cumhuriyetçiler arasında Ukrayna’ya daha fazla yardım yapılmasına ret oyu kullananların sayısı lehte oy kullananlardan fazla oldu.

cinar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu